NASA: Drónok vezérlése a mobilhálózat használatával

Mobilhálózat és a drónok

A NASA (Wikipédia link) és a szintén amerikai Verizon (Wikipédia Link) mobilszolgáltató közösen azt kutatja, hogy miként lehet a mobilhálózat segítségével a drónokat irányítani és felügyelni. A kisebb méretű és alacsonyan repülő drónok irányításhoz a szinte teljes lefedettséggel kiépített mobilhálózatok kiváló alapot biztosíthatnak. A Guardian információi szerint az 500.000 US-Dollar költségvetéssel rendelkező projekt célja az, hogy kidolgozza a drónok irányításának rendszerét a mobilhálózat használatával.

Légügyi szabályozás

Az amerikai légügyi hatóság az FAA (Wikipédia Link) javaslata szerint a 25 kilogrammnál könnyebb drónok maximun 160 km/óra sebességgel és 150 méter magasan repülhetnének, valamint a repülés teljes ideje alatt a pilóta látótávolságában kell maradniuk. A projekt egyik célja a mobilhálózat cellái segítségével eljuttatni az irányítási parancsokat a drónnak. A végső cél a teljes távvezérlés a mobil hálózaton keresztül, beleértve a repülés követését és dokumentálását is.

Amazone és Google is fejleszt

A drónok gyors elterjedésére számítva a NASA további fejlesztési segítséget vár olyan nagy cégektől, mint az Amazone és a Google. A Verizon projekt az elvárások szerint már 2017-ben eredményeket hozhat. A kész rendszer tervezett időpontja pedig 2019.

2 hozzászólás

  1. A drónok bevezetése a gazdálkodásba beláthatatlan lehetőségek tárát nyitja meg. Nem kell túlzottan eleresztenünk a fantáziánkat, ha az adatgyűjtési funkció mellett a helyspecifikus alkalmazásokra is gondolunk. A növényvédelmi feladatok közül említem meg a fertőzési gócok feltárását és a szétterjedés előtti megsemmisítését. Ki sem számítható, mekkora megtakarításokkal és környezetvédelmi előnyökkel jár. Az engedélyezéssel kapcsolatos huzavonának is számos oka van. Ha nem is másra, csak arra gondolok, hogy a szomszéd drónjával feltérképezi a termésünket, állatállományunkat, kísérleteinket, stb. És mindjárt fel is merül bennem a kérdés, hogy a tulajdonom feletti légterület – ha nem hivatalos közlekedésről van szó – kié? Nagy előrelépés lenne a mobil hálózat felhasználása, mert ennek segítségével például a tiltások is beépíthetők az irányításba, s mindenki megkaphatja “hozzáférést” a számára engedélyezett légtérnek és tevékenységeknek.

  2. Corn+Soybean Digest: 2015. június 11.:
    Mi a lehető legkorábbi lehetőség, hogy stresszhatást vagy betegséget ismerjünk fel a kukorica vagy szójatáblánkban? Brian Shutton, egy “repülő farmer” Lowell-ből, Indiana állam, “lázat mér”. Az AirScout (légi felderítő) szolgálata segítségével megtalálja a stresszes és beteg növényeket, mielőtt még azok megváltoztatnák színüket, és mikor még van ideje arra, hogy kiigazító beavatkozást végezzen, mondja.
    Link: Az eredeti angol cikk szövege

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .